Reklama
 
Blog | Aleš Balcar

Nerovné zacházení?

Jak máme chápat rovné hlasovací právo.

Bezprostředně po volbách se stránky všech novin zaplnily analýzami volebních výsledků, ve snaze odhalit příčiny výsledného patu.
Po krátkém pátrání byl „viník“ odhalen: Je jím údajně diskriminační volební systém, který nespravedlivě znevýhodňuje malé strany. Někteří šli ještě dál, když označili současný volební systém za porušení čl. 18 Ústavy, který zaručuje rovné hlasovací právo. Voliči, kteří se rozhodli odevzdat svůj hlas KDU-ČSL nebo Straně zelených, zasáhli totiž do rozdělení křesel relativně méně než ti, kteří podpořili ODS a ČSSD. Jde tu však skutečně o protiprávní diskriminaci? Domnívám se, že ne.

Co diskriminační není…

Vše samozřejmě záleží na tom, jakou definici rovnosti při hlasování si zvolíme. Můžeme sebejistě tvrdit, že rovné volební právo je takové, které dává každému voliči stejnou sílu hlasu. Taková formulace je však velmi neurčitá a žádnou odpověď ve skutečnosti nedává.

Má „stejná síla hlasu“ znamenat, že každý může stejnou měrou zasáhnout do složení a programu budoucí vlády? To jistě ne. Pokud vyloučíme „duhovou koalici“, vládní vyjednávání vždy ponechá některé poslance v opozici, kde mají menší možnost ovlivňovat řízení státu. Možná by stejná síla hlasu měla znamenat, že každý hlas má stejnou váhu při přidělování poslaneckých křesel. Ani to ale nikdy neplatilo. 5% uzavírací klauzule způsobuje, že některé odevzdané hlasy do rozdělování mandátů vůbec nezasáhnou. Přesto se nejedná o nerovné zacházení.

Reklama

…a co ano

Za diskriminační lze označit takový systém, který vytváří nerovnost před samotným volebním aktem, např. majetkový census nebo různě lidnaté volební obvody – voliči pak mají nezávisle na svém hlasování nerovnou šanci rozhodnout o výsledku voleb. Současný volební systém ale takový není. Je založen na neměnných pravidlech, která jsou přístupná všem občanům. Každý má možnost se s nimi seznámit a přizpůsobit jim své chování u volební urny.

„Nerovnost“ vzniká až po volebním aktu, kdy strany s větší podporou získávají vyšší počty mandátů než strany malé. Nejedná se tedy o znevýhodnění konkrétních skupin voličů, ale „pouze“ o znevýhodnění těch politických stran které nemají dost vysokou podporu.

Hlavní vzkaz pro „postižené“ Lidovce a Zelené tedy zní podobně, jako pro představitele stran které se do Parlamentu nedostaly:

Přesvědčte před příštími volbami více lidí, že mají volit právě vás.